VDRS
Vaderschap volgens Pieter ter Haar

Vaderschap volgens Pieter ter Haar

In de zomer van 2015 is helaas Pieter ter Haar (1930) overleden. Om stil te staan bij zijn leven en zijn overlijden publiceren we hieronder het interview dat we in 2013 met deze inspirende man mochten hebben.

Pieter was zelf vader van vijf (inmiddels) volwassen kinderen. Drie zonen en twee dochters.  Eerder publiceerden we op deze site al eens een stuk over vaderschap van zijn hand getiteld ‘Vaders en Zonen‘. Hierbij beschrijft hij de bijzondere band tussen vaders en zonen. VitalDaddy had naar aanleiding hiervan een exclusief interview met deze bijzondere man. We gingen op zoek naar levenslessen en ervaringen op het thema Vaderschap.

“Je kunt je kinderen pas accepteren als je jezelf geaccepteerd hebt.”

In het begin was het voor mij echt een oefening om vader te zijn. Omdat ik zelf zonder vader ben opgegroeid. Toch denk ik dat ik een goede vader ben geweest. Ik was liefdevol, consequent, had aandacht. Maar ik heb mijn kinderen ook verwaarloosd door mijn drukke baan destijds. Ik heb ze minder gegeven als dat mijn zonen nu aan hun kinderen geven. Ik heb ze vertrouwen meegegeven. Dat is heel belangrijk. Ik heb ze aangemoedigd op hun onzekerheden. Ik heb ze geaccepteerd in alles wat ze deden. Het is belangrijk dat je je kinderen accepteert. En je kunt je kinderen pas accepteren als je jezelf geaccepteerd hebt. 

“Het gaat niet om prestaties. Maar juist om wie ze zijn en wat ze van je nodig hebben.”

Eerst deed ik het op de ouderwetse manier. Het ging dan om verwachtingen, normen, regels en prestaties. Pas daarna kreeg het meer inhoud. Je hart geven. Je openen naar je kinderen. Bereikbaar zijn. Niet alleen maar naar prestaties kijken. Het gaat juist om wie ze zijn en wat ze van je nodig hebben. De gesprekken hierover met m’n kinderen zijn voor mij erg dierbaar geweest.

“Weinig vaders beseffen hoeveel je terugkrijgt als je aan je kinderen geeft.”

Ik vind dat het mooist wat ik heb mogen doen. En nog steeds: aan m’n kinderen geven. Weinig vaders beseffen hoeveel je terugkrijgt als je aan je kinderen geeft. Met je hart. 

“Het gaat erom dat je hart-stikke eerlijk bent naar elkaar.”

Ik heb ontzettend veel van het vaderschap geleerd. Vooral over mezelf. In de eerste plaats dat er vertrouwen moet zijn. Levensvertrouwen. Dat er tussen jou en je kinderen openheid is en dat je elkaar kunt bereiken. Dat alles bespreekbaar is. Ook de minder leuke zaken. Het gaat erom dat je hart-stikke eerlijk bent naar elkaar. Dat je als vader veilig bent voor je kinderen en dat het al-tijd goed is.

“Als vader moet je ook lijnen trekken.”

En in de tweede plaats dat je daarnaast ook lijnen trekt. Dat je duidelijk en eerlijk bent in wat je wel en niet wil. “Dit wil ik niet meer van je horen!” of “Dit gedrag wil ik niet meer van je zien!”.

“Fouten maken mag. Dat zijn de leermomenten.”

En daarnaast dat je risico’s durft te nemen. Dat je ze aanmoedigt. “Natuurlijk kun je dat!” En dat je ze ook beloont als ze fouten maken. Dat ze fouten mogen maken. Dat zijn de leermomenten.”

Ik ben benieuwd in hoeverre deze aspecten van het vaderschap herkenbaar zijn voor jullie? Voel je vrij je mening of ervaringen bij de ‘Reacties’ te delen!

Marius van Regteren

Marius van Regteren (1971) is de trotse vader van Lisa (2001), Rosanne (2002), Milo (2006) en Jorinde (2008) en getrouwd met Ildri. Naast zijn rol als vader en echtgenoot, werkt hij als coach en begeleider, waarbij hij graag leiders helpt om zichzelf en de mensen om hen heen tot bloei te brengen (zie www.mpoweru.nl). Marius houdt ervan om het leven te ‘bestuderen’ en zijn bewust-zijn en dat van anderen verder te vergroten. In dat kader heeft hij in 2012 VitalDaddy opgezet, de voorloper van de Stichting voor Betrokken Vaderschap / VDRS. Met VDRS wil hij een platform creëren om betrokken, aanwezig vaderschap in Nederland nog nadrukkelijker op de kaart zetten. Zijn motto: investeer in je vaderschap, dat is de beste investering die een vader kan doen!

2 reacties

Volg ons!

We vinden het geweldig als je onze social media bezoekt. Vergeet niet te liken!