VDRS

Suikerbewust: gezond én lekker!

Sinds een paar jaar gaan we in ons gezinnetje bewuster om met de inname van geraffineerde (witte) suikers. Dit is de suiker die o.a. zit in snoep, koekjes en frisdranken. Bewezen is namelijk dat het eten van veel geraffineerde suiker de bloedsuikerspiegel verstoort. Dit geeft op korte termijn een gevoel van energie maar je lichaam vindt dit niet prettig en al helemaal niet als dat vaak gebeurt. Je lijf  gaat dan erg hard werken (noodmaatregelen nemen) om de bloedsuikerspiegel omlaag te krijgen. Dit veroorzaakt een verstoring in je lichaam en kan voor een heleboel klachten zorgen zoals vermoeidheid en depressiviteit.

Het is niet zo dat we hier echt dogmatisch in zijn. De kids mogen heus wel een snoepje of een koekje. En ook op brood is er heus wel iets lekkers. We proberen er wel echt bewuster op te letten en te veel suikers te vermijden. Zo zijn we bijvoorbeeld heel zuinig met frisdrank. Dit drinken we nagenoeg niet.

Lekkere suikervervangers

Inmiddels hebben we veel lekker zoete en gezonde vervangers gevonden. Want suiker vervangen door allerlei (mogelijk schadelijke) kunstmatige zoetstoffen vond ik ook niet zo’n goede optie. Toppers uit onze suikerbewuste collectie zijn, dadelstroop, ahornsiroop en honing. Dadelstroop bestaat uit puur ingekookte dadels. Heerlijk op pannenkoeken en op brood. Ahornsiroop, oftewel maple syrup,  wordt gewonnen uit de esdoorn. Een puur natuurproduct en heerlijk zoet. Ahornsiroop is heerlijk in bijvoorbeeld cappuccino. Geen suiker en toch een heerlijk zoete smaak. En honing bevat veel weldadige stoffen en (als het pure honing betreft) geen geraffineerde suikers. Heerlijk op brood of in de thee.

In de natuurwinkel hebben ze nog veel meer suikervrije producten, waaronder diverse jams en ontbijtkoek. Kijk er eens rond en experimenteer. Gezond én lekker!

21 Februari 2013 was er een interessante uitzending van Zembla, getiteld ‘Zoete Verleiders’. Over het gebruik van overmatig suiker en de strijd tegen de voedselfabrikanten. Indien niet gezien, wellicht even via Uitzending Gemist terugkijken…

Marius van Regteren

Marius van Regteren (1971) is de trotse vader van Lisa (2001), Rosanne (2002), Milo (2006) en Jorinde (2008) en getrouwd met Ildri. Naast zijn rol als vader en echtgenoot, werkt hij als coach en begeleider, waarbij hij graag leiders helpt om zichzelf en de mensen om hen heen tot bloei te brengen (zie www.mpoweru.nl). Marius houdt ervan om het leven te ‘bestuderen’ en zijn bewust-zijn en dat van anderen verder te vergroten. In dat kader heeft hij in 2012 VitalDaddy opgezet, de voorloper van de Stichting voor Betrokken Vaderschap / VDRS. Met VDRS wil hij een platform creëren om betrokken, aanwezig vaderschap in Nederland nog nadrukkelijker op de kaart zetten. Zijn motto: investeer in je vaderschap, dat is de beste investering die een vader kan doen!

11 reacties

  • Gister de uitzending gezien en mijn mond viel open van verbazing;
    – de zogenaamde onafhankelijk Stichting Suiker met een door de Suiker Unie betaalde dr. Ir. wetenschapsdirectrice. Terecht door Zembla klem gezet in haar gedraai en leugens…
    – de schooldirecteur die met genoegen spreekt over €19.000 jaaromzet uit de op zijn geplaatste frisdrankautomaten… “ja, want anders halen ze het ergens anders wel”…

    Aaarrghhh… boycot zo’n school nou en dwing ze met alternatieven te komen…

  • Hee Raoul, ja het is bizar dit. Mooi programma dat Zembla. Neemt geen genoegen met oppervlakkige uitspraken, maar graaft verder. En dit kan natuurlijk allemaal niet. Zelfde als met die E-nummers. De firma ‘Damhert’ timmert trouwens aardig aan de weg met natuurlijke producten zonder suiker. Binnenkort wellicht een blog in dit theater…

  • Marius, Prima post en belangrijk onderwerp. Ik denk dat veel vaders (en moeders!) geen idee hebben van de hoeveelheid suiker die ze jun kinderen laten eten… Onderwerp om meer over te posten. Ik heb uitzending van Zembla over suiker en de suikerlobby ook gezien. UItstekend programma en terecht kritisch ook naar de school in het voorbeeld. Ga toch eens bewuster nadenken over gezondheid, geef het goede voorbeeld en pak als school die verantwoordelijkheid.
    Voor nu: laten we als vaders beginnen bewuster om te gaan met suikergebruik, zelf en door onze kids. We laten ons toch niet met een kluitje het suikerriet insturen…?

    • Eens Rico! En wij als daddy’s hebben toch een voorbeeldfunctie voor onze kids! Ik kijk al uit naar jouw blogs over dit onderwerp, want volgens mij heb jij vast nog meer te vertellen…

  • Precies! Wij letten al een tijdje op minder suiker en het is grappig dat de kinderen daar nu ook bewust van worden. De oudsten lezen nu ook etiketten. Wat zit er suiker in pindakaas? En in ham? Vaak wel. Het is ook leuk om op deze manier bewuster bezig te zijn. En het helpt ook nog tegen iets te prominente Vital-Daddy-Lovehandles 😉 En nog een suikervervangertip: palmsuiker (voor als je toch een appeltaart wilt bakken). En voor de melk/suiker-drinkers in de koffie schijnt kaneel ook te werken (tip van Tim Ferriss, 4 Hour Body). Want over melk en zuivel valt ook een hoop te vertellen…

  • Hoi Rico en Jeroen, dank voor jullie aanvullingen! En het schijnt ook voor de vital-mammy love handles te werken… ;-). Nee zonder dollen, ik merk dat het op de energie werkt. Te veel suiker vraagt je lichaam om constant in de weer te zijn. Bij de bio-winkel heb je veel lekkere soorten stroop en jam die puur is. Jam bijvoorbeeld smaakt zo veel lekkerder als er niet te veel suiker in zit. Dan proef je echt de vruchten. En daarnaast opletten met ‘light’. Dat klinkt goed, maar er zit vaak weer een hoop rommel (bijv. aspartaam) in, waarvan de gevolgen op lange termijn nog niet duidelijk zijn. En Jeroen, ik geloof niet dat Daantje aspartaam kreeg, wel?

  • Grappig dat je daar naar vraagt. In de Engelse kinderliteratuur is vaak veel aandacht voor het eten. Harry Potter is daar een voorbeeld van, maar Roald Dahl ook. Die heeft zelfs een eigen kookboek. Daantje kreeg warme chocola aangemaakt met water, boterhammen met kaas en aardbeienjam en at bonen uit blik. Maar ook vleespastei met eieren en natuurlijk gebraden fazant. Aspartaam zat daar inderdaad niet tussen. Krijg nu wel honger 😉

  • Stevia is ook een alternatief voor suiker. Gezond en circa 200 keer zoeter. Vloeibaar of in poedervorm. Komt van een plantje, is 100% natuurlijk en inmiddels al aardig goed verkrijgbaar in Nederland.

    Je kunt bakken met stevia, je doet in de koffie enz. We gebruiken het af en toe. Het is zeker zoet, vooral de druppels. De smaak daaraan moet je een beetje wennen. Daar zijn ook wel weer trucjes voor, door bijv met bepaalde kruiden, kokos of cacao te werken. De consumentenbond heeft het inmiddels ook ontdekt en bekeken: http://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/dieet-afvallen/dieten/stevia/stevia/

  • UPDATE: Damhert heeft ook heel veel goede pure en bewuste producten! Zelf gebruiken we er een aantal van (chocopasta en appelstroop) en we zijn heel tevreden. Wie heeft hiermee nog meer ervaring?

Volg ons!

We vinden het geweldig als je onze social media bezoekt. Vergeet niet te liken!