VDRS
Pubertijd ? Dat is als je ouders opeens dwars gaan doen!

Pubertijd ? Dat is als je ouders opeens dwars gaan doen!

Een logisch gevolg van de schoolkeuze na de lagere school is dat je kind na de brugklas naar de tweede gaat. Zo ook onze dochter. Als vader ben ik best trots. De oudste dochter zit inmiddels in havo 4, de middelste gaat naar VWO 2. De eerste zonder onvoldoendes over, de tweede bijna zonder onvoldoendes, die moest er nog even hard aan trekken de laatste maand. Leerzaam is dat beide erg verschillend zijn en dus ook verschillend ondersteund moeten worden. Of niet… Moeten ze wel ondersteund worden? En hoe dan ?

Betuttelend, bemoeizuchtig en opdringerig

Het is eigenlijk, in elk geval voor mij, verrekte lastig. Je houd veel van je kinderen. Je wilt het beste voor ze. Ik dreig dan al snel, overigens met de beste bedoelingen, betuttelend, bemoeizuchtig en opdringerig te worden. Ik wil helpen, overhoren, oefenen zodat ze goede cijfers halen. Je wilt tenslotte dat ze goed presteren. Extra lastig was dat ik zonder werk kwam te zitten, ik was thuis. Je moet daar mee leren omgaan, je (tijdelijke) werkloosheid accepteren. Ik wilde er meteen het beste van maken. Al mijn tijd, ik had er genoeg van, in de begeleiding storten. Vital Daddy zat iedere dag met de thee klaar als ze thuis kwam. Gezellig leek me dat. Belangstellend vragen hoe het op school was geweest. Wat heb je voor huiswerk? Snap je het allemaal? Ik dacht van de nood (thuis zijn) een deugt te maken (huiswerkbegeleiding). Het duurde maar even of de vlam zat in de pan. Daar zit je dochter dus absoluut niet op te wachten. Als “volwassen” puber zet je je af tegen je vader, dat is normaal. Ik heb dus een heel normale dochter is de conclusie.pubers

Fout, fout, fout en nog eens fout

Onze tweede dochter gaat naar een topsport talent school. Sport is haar lust en leven, en daar kan ze de vele trainingsuren combineren met haar VWO. Dit betekent dat ze dagelijks voor 7 uur vertrekt, en rond half acht weer thuis komt. De school en sportvereniging werken optimaal samen. Ze krijgt vrijstellingen om te trainen, trainingsstages te lopen en wedstrijden te doen. Een persoonlijk lesrooster. Geregeld zit ze in een andere klas om een wiskunde les te volgen als haar eigen klas gym heeft. Of als haar klas tekenen heeft, volgt ze de Duitse les in een andere klas die zij mist vanwege haar trainingen. Samen met de reistijden is het dus best heftig. Kortom, voor mij als vader ook best spannend. Ook met haar ging ik er helemaal in mee. In de weekenden, ’s-Avonds als ze gegeten had, ik zat er bovenop. Heb je in de trein je woordjes geleerd? Wat moet je nog voor morgen doen? Fout, fout en nog eens fout.

Ze moeten hun eigen lessen leren

Moet je ze dan maar helemaal los laten? Voor je het weet zitten ze aan de drank, drugs, foute vriendjes is ook zo’n fijne “vader-angst”. Nee dat ook weer niet. Ik probeer in balans te blijven. Laat het ook maar een keer fout gaan, maar vang ze op. Leren ze wat van een slecht cijfer ? Ja, meer dan van een negen ! “Die dochter van u gaat hier fluitend de Havo doen” , zei de mentor van de brugklas na een half jaar op een tien-minuten gesprek. En afgelopen jaar is ze zonder onvoldoendes naar havo 4 gegaan. De mentor had dat al na 4 maanden gezien! “Jullie dochter heeft het talent om bij de top te komen” gaf de trainer na 4 maanden aan. “Er is nog nooit een turnster blijven zitten” vertelde hij ook. Maar onze dochter dacht er wel te makkelijk over. Op school ging het langzaam achteruit. Afgelopen jaar heeft ze op sportgebied net de kwalificatie niet gehaald. Op dat moment was dat erg hard. Nu, 3 maanden verder, heeft ze een sprong gemaakt in haar ontwikkeling. Een complete metamorfose in inzet, mentaliteit en karakter. En niet meer lichtvoetig. Ze heeft er zelf lering uit getrokken. Veel meer als uit al mijn bemoeienis. Ik kan daarom mijn eigen conclusies formuleren:
1: Laat los en geef vertrouwen.
2: Blijf niet thuis, het is beter als je niet alles weet of ziet .

Het is de theorie. Het in praktijk brengen vind ik erg lastig. Ik verval snel in mijn oude gedrag. Bij onze derde dochter lukt het wellicht meteen. Anders is voor haar de pubertijd toch de periode dat haar vader zich tegen haar afzet.

Maurice de Does

Vital Daddy Maurice (1967) heeft diverse commerciële (management) functies gehad. Hij heeft o.a. gewerkt voor Rentokil Pestcontrol, VNO-NCW, en Gouden gids. Momenteel is hij zonder werk en 100% vader. Hij is getrouwd met Froukje (1970), verpleegkundige/teamleider. Samen hebben ze 3 dochters: Hannah (1998) Pauline (2001) en Ruth (2005).

In zijn vrije tijd is hij graag bezig muziek, hij speelt piano en hij leidt een koor. Daarnaast is hij enthousiast wandelaar in de bergen en door steden.

5 reacties

  • Mooi verwoord, Maurice. Heel herkenbaar ook! Ja, pubers hebben de neiging om zich af te zetten en het vooral anders te doen dan hun ouders (de ervaring spreekt…). Maar dat wil nog niet zeggen dat je alles goed moet vinden. Mijn ervaring: hoe ouder ze worden, hoe meer ‘afstand’ je moet houden. Helemaal eens met je conclusies dus!

    • Prachtig reflectief verwoord Maurice. Je laat maar weer zien dat we onszelf ook (juist) via onze kinderen ontwikkelen. Niet zelden gebruiken we de zelfde patronen in ons werk (control). Los laten en vertrouwen geven werkt hier ook vaak beter!

  • Sinds afgelopen week een tiener in huis, ik kan me langzamerhand dus gaan voorbereiden op een robbertje vechten. Leuk!

  • Mooi geschreven, en wat bedoelen we het allemaal goed als vaders. Het lijkt mij ook verrek lastig. Dan heb je alle tijd voor ze, maar dan lijken ze je helemaal niet nodig te hebben. Ik zal nog eens aan je blog terug denken als die van mij naar het voortgezet onderwijs gaat. Wat zijn de momenten van contact met je pubers die er volgens jou wel toe doen? Kan dit ook binnen het thema school? of moet je het meer daarbuiten om proberen te zoeken?

  • Beste Chris, bedankt voor je reactie. De momenten die er toe doen zijn ook wel met school te combineren. Maar ik zoek ze niet echt op. Ze ontstaan vanzelf. Ik kan met huiswerk bijvoorbeeld, heel praktisch, met vakken als Duits en economie helpen. Maar niet met alle vakken. Als ze er niet uitkomt, komt ze. Met andere vakken gaat ze naar har moeder. Dat hebben we wel een beetje verdeeld. Die is in exacte vakken ook beter. Dat helpt wel, heeft ze op een vak een goed cijfer gescoord, krijg ik meteen een Whatsapp! Dat is geweldig leuk.

Volg ons!

We vinden het geweldig als je onze social media bezoekt. Vergeet niet te liken!