VDRS
Pubers? Go with the flow!

Pubers? Go with the flow!

De laatste dagen zwerft dat ene zinnetje door mijn hoofd: “in Vietnam he was 19”. Muziekliefhebbers zullen dit herkennen uit de hit  “19” van Paul Hardcastle van 1985. In dit zinnetje geeft hij aan dat de gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse soldaat tijdens de Vietnam oorlog 19-jaar was. Jongens waren het. Maar volgens de wet volwassen mannen die bewapend met hun M16 andere volwassen jongens overhoop schoten. Ze moesten wel want anders werden ze zelf door die andere volwassen jongens overhoop geschoten. Stel je eens voor dat je vader bent van zo’n volwassen jongen van 19. Meestal nog thuiswonende jongens, mannen. Hun slaapkamers vertonen nog sporen van hun jonge jeugd. Posters van Donald Duck of Mickey Mouse nog terug te vinden onder de recenter aangebrachte posters van een bevallige pin-up of de nieuwste Lamborghini. Hoe hard word je dan als vader met de neus op de feiten gedrukt dat je kind volwassen is. Hoe hard is dan de knip tussen verzorgen en loslaten?

Wie had dat gedacht

Een dezer dagen wordt mijn dochter 19. Altijd weer een periode van sentimenten zo’n verjaardag. Ze zit niet in militaire dienst en loopt ook niet (voor zo ver ik weet) met een M16 rond. De tijd van vriendjes, uitgaan, te laat thuiskomen, gezeur over school, zinloze discussies en ruzies lijken langzaam te vervagen. We hebben het allemaal doorgemaakt. Inmiddels is het rijbewijs op zak, zijn de eerste krassen op de auto verwerkt, is er vaste verkering (prima jongen trouwens), woont ze part-time thuis, is frisdrank op een feestje normaal geworden, volgt ze met hart en ziel haar opleiding (wie had dat ooit gedacht 1.0) en wordt er op het geld gelet (wie had dat ooit gedacht 2.0). Zelfs ontwaar ik de laatste tijd steeds vaker zinvolle gesprekken uit haar mond. Het verstand lijkt zich aan te kondigen. Een prachtmeid. Kan niet anders zeggen.

In tegenstelling tot de vaders die hun zonen van de een op de andere dag als volwassen mannen zagen vertrekken voor de “goede zaak” in Vietnam, mag ik mij gelukkig prijzen dat het bij ons wat gelijkmatiger is gegaan.

Go With The Flow                                                                                                                          

Veel lezers en bloggers van Vitaldaddy hebben kinderen die jonger zijn dan de leeftijd van 19. Een aantal van hen beginnen al echte pubers te worden. Ik zie de angst in hun ogen staan (vooral in het geval van dochters). Hoe gaat dat in de puberteit, hoe moet ik omgaan met vriendjes, vriendinnetjes, alcohol, uitgaan, school, rijbewijzen, etc…  Als ervaringsdeskundige kan ik de vaders van pubers als belangrijkste advies meegeven: “Go with the flow”. De puberteit is juist de fase waarin kinderen hun wereld gaan verkennen, grenzen gaan ontdekken en hun persoonlijkheid gaan ontwikkelen. En niets houdt ze daarbij tegen. Hoe vaak je ook waarschuwt voor een losliggende stoeptegel, ze snappen het gevaar pas als ze er zelf over gestruikeld zijn. Zonder die ervaring ben je gewoon een zeikerd. Probeer dit niet te overwinnen want je verliest het .move-like-water-and-go-with-the-flow

Om het principe van “go with the flow” goed toe te kunnen passen dient de vader zich aan de belangrijkste regel te houden van dit principe.

1) Stel duidelijk grenzen waarbij de puber voldoende bewegingsruimte voelt maar ook het ouderlijk gezag ervaart.

2) Zorg ervoor dat deze grenzen situationeel zijn. Dit stelt je in de gelegenheid om de grenzen per geval aan te passen. Kies daarbij de vorm van de begeleiding en uitleg.

Als je bovenstaande principes goed toepast ontstaat vanzelf de gewenste “go with the flow” situatie. Stel de voorwaarden en laat gaan. Uiteindelijk moeten ze toch hun eigen weg vinden.

Erwin Cammelbeeck

Geboren in het westen maar opgegroeid in het oosten. Vader van  een prachtige dochter (1995) en een prachtige zoon(1999). Voorkeur voor alles wat puur is: pure emotie, pure liefde en het pure leven. Probeert regelmatig middels zijn alter ego Daddy The Caveman vaders weer terug te roepen naar de oer-principes van het vaderschap: De man zijn in het leven van de kinderen.

 

6 reacties

  • Ik begrijp dus Erwin dat wij vaders (en ik mag nog even, oudste 13, jongste 6) eerst een proces door moeten en pas daarna in de GWTF fase terecht komen. Noemen we volgens mij ook wel persoonlijke ontwikkeling (voor vaders ;)) Legendarische #14 zei ooit: Je gaat het pas zien als je het door hebt. Ik geloof dat dat hierbij ook zo is. Eerst als vader tig keer over die stoeptegel struikelen en dan …. GWTF!

    • Goed gezien Marius, je zult iedere keer weer opnieuw een barrière moeten overwinnen. Pas als je gewend bent aan de nieuw verworven vrijheid van je puber komt de GWTF fase. En dan komt de volgende barrière weer waar je overheen moet. Je loopt altijd een barrière achter. Hoe meer barrières je over gaat des te langer gaan de GWTF fases duren. Als je jezelf hoort zeggen “joh ga je gang, Zoek het zelf maar uit” weet je dat de puberteit van je kind eindigt en dat de volwassenfase zich gaat aandienen

      • Dank Erwin, ik vrees dat ik nog wel eens bij je aanklop voor goede raad! Het klinkt zo makkelijk… ‘s kijken of we de flow kunnen vinden!

  • Dat was toen een vette hit van die Paul Hardcastle, goed dat je het even aanhaalt. Naast muzikaal vooral goed in het historisch educatieve. Ik bewaar prettige herinneringen aan alle Market Garden festiviteiten van afgelopen weken hier. Nog nooit zo veel kwieke blije bijna 100 jarigen bij elkaar gezien. Het levensgeluk spat van die helden af. Ik heb de kids alle dagen meegenomen in de festiviteiten en herinneringen. Gewoon doen, het beklijft toch wel (net als ’19’ dat deed bij mij). En je ziet het direct terug. Mijn jongste van 7 heeft de hele Liberation Experience ademloos uitgekeken. Zijn eigen ’19’ momentje.

Volg ons!

We vinden het geweldig als je onze social media bezoekt. Vergeet niet te liken!