VDRS

Natte Keek!

Pappa, wat lees je? Oh, over eten. Zo gaat het bij mij thuis wekelijks. Ik ben verzot op recepten, vooral met wat apartere ingrediënten. Gevolg is dat de kasten en koelkast uitpuilen met allerlei Aziatische, Turkse, Marokkaanse, Poolse en Amerikaanse kruiden, pasta’s, granen etcetera. En ik vervolgens op zoek ga naar recepten met de overblijfsels. Heerlijk vind ik dat: ik ben nu aan het kijken waar ik Tahin, een oosterse sesampasta nog meer voor kan gebruiken. Meestal gaat het goed en wordt het thuis ook gewaardeerd. Tot ik toch weer uitschiet met de groene curry en de kinderen achter elkaar naar de kraan rennen om te blussen. En ik maar roepen dat een hap suiker of yoghurt beter werkt…hoort erbij, toch?

Het weekend is altijd zo’n moment dat een Daddy meer tijd heeft om te koken of iets te bakken dacht ik, maar laten we met iets makkelijks beginnen en een beetje passend bij de tijd: een lekkere cake!

 Wat heb je nodig:

  • Een (beslag)kom
  • Een mixer
  • Een cakevorm van ca. 25 cm. lang
  • Een breinaald of een satéprikker (chopstick is ook prima!)
  • Hulp van een kind (enkelvoud!)

Ingrediënten:

  • 200 gram zachte roomboter
  • 200 gram suiker
  • 200 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder (uit een zakje, bijv. Backin van Dr. Oetker)
  • 4 eieren
  • snufje zout
  • (vloeibare) boter om in te vetten

Bereiding:

Ik heb hieronder aangegeven wat je een kind kan laten doen, is natuurlijk een beetje afhankelijk van de leeftijd en handigheid van je kroost!

  • Verwarm de oven voor op 165 graden (150 voor een heteluchtoven).
  • Meng de boter en de suiker met een mixer tot een romige massa.
  • Zet de mixer iets zachter en klop één voor één de eieren erdoor.
  • Weeg de bloem af, doe het bakpoeder erbij en het zout (afwegen kun je natuurlijk prima samen doen). Zeef dit boven een andere kom.
  • Spatel dit door het botermengsel (leuk klusje voor je kind).
  • Vet de bakvorm in met wat boter (is ook echt een kinderklusje, vloeibare boter met een kwastje werkt erg makkelijk vind ik).
  • Bestrooi daarna de binnenkant van de vorm met wat bloem.
  • Schep het beslag in de vorm en zet ‘m in de voorverwarmde oven.
  • Bak de cake ongeveer 50 minuten (de eerste 30 minuten de oven niet meer open doen!).
  • Prik na ongeveer 45 minuten met de breinaald/satéprikker in de cake. Als die er droog uitkomt is de cake klaar, zo niet, probeer het dan na 5 minuten nog een keer.
  • Haal de vorm uit de oven en draai ‘m om met vorm en al boven een rooster. Laat de vorm nog een half uur om de cake zitten, dan wordt ‘ie extra sappig!

Variaties:

Er zijn heel veel variaties mogelijk op een cake: stukjes appel, rozijnen en kaneel bijvoorbeeld. Of voor een ‘wintercake’: met stukjes gedroogde cranberry, rozijnen en hazelnoten en wat gembersiroop, of stukjes chocolade en amandelen. Alles kleingesneden of gehakt uiteraard! Reken op 1 ½ kopje aan extra vulling en gebruik geen te natte ingrediënten (aardbeien is bijvoorbeeld niet verstandig!). Doe er dan wel iets extra bakpoeder bij (ongeveer een theelepel).

Eet ze en, nog belangrijker,  heb vooral veel plezier samen!

Niels Meijerink

Uit de strenge winter van '63. Freelancer, zzp-er, zp-er of hoe je het ook wil noemen. Vooral communicatieadviseur en merkenbouwer, ervaring met ICT/online dingen. En vader, al ruim 19 jaar ervaring met dat laatste. Inmiddels 3 kinderen, 15, 18 en 19. Daarnaast gek op natuur en koken/bakken. Opgegroeid in Arnhem en omgeving, via Utrecht in het verre Oosten terechtgekomen (Twente).

Blogt vanuit ervaring, de dagelijkse praktijk en vanuit de keuken.

2 reacties

Volg ons!

We vinden het geweldig als je onze social media bezoekt. Vergeet niet te liken!