VDRS
Kwetsbaar durven zijn

Kwetsbaar durven zijn

Alles is kwetsbaar. De natuur is kwetsbaar. De economie is kwetsbaar. De mens is kwetsbaar. Kwetsbaar durven zijn is een deugd. Net zoals ongebreidelde nieuwsgierigheid volgens Einstein. Maar durven we ons ook kwetsbaar op te stellen? Naar onszelf, maar zeker ook naar een ander? In mijn beleving lang niet altijd. Kwestbaar durven zijn betekent dat je daadwerkelijk open moet staan voor kritiek. Voor de mening van een ander. En velen vinden dat moeilijk, eng zelfs. Ik heb er even geen ander woord voor. In het proces van ouder worden leren we het ook af geheel in de geest van onze calvinistische inborst.

Laaghangend fruit

In ons werk hebben we dagelijks contact met klanten en collega’s. Mensen waarmee we samenwerken, mensen die verwachtingen hebben van elkaar. Het uitspreken van verwachtingen is al een dingetje, laat staan de kwetsbaarheid die daarop zou moeten volgen. Ik maak het bewust even groot, omdat ik heilig geloof in de kracht van kwetsbaar durven zijn. Het is geen kunstje, maar een wezenlijk onderdeel van ons mens-zijn. Van ons werk, van ons vaderschap in engere zin. Zie kwetsbaar durven zijn gerust als laaghangend fruit. Iets waar je vandaag nog mee kunt beginnen. Als je durft tenminste. Als je het lef hebt.

Begin vandaag

Eén zekerheid verklap ik je alvast; niemand zal je veroordelen omdat je kwetsbaar durft te zijn; eerder aangenaam verrast. Begin gewoon eens met het stellen van een ogenschijnlijk eenvoudige, doch zeer betekenisvolle vraag: ‘Hoe bruikbaar vind je mijn adviezen of ideeën?

Kwetsbaar durven zijn

Ik toonde van de week ook mijn kwetsbare kant. Ik vroeg in alle oprechtheid aan mijn kinderen hoe ik het doe als vader. Mijn zoontje reageerde ad rem en zei: ‘Goed hoor, zolang je naar ons blijft luisteren en wat minder vaak de telefoon in je hand hebt als je bij ons bent.’ Waardevolle feedback hè!

Jan-Willem Vaartjes

Jan-Willem (1971) is de bevlogen en actieve vader van Merijn (2003) en Isa (2005). Hij werkt als Key Accountmanager bij 365, een landelijk consultancy bedrijf, gespecialiseerd in verzuim, preventie en bevlogenheid. Naast zijn werk is Jan-Willem onder andere actief als scheidsrechter en Jeugdvoorzitter van Arnhemse Boys. Als jaarlijkse hulp-Sinterklaas is hij ongeëvenaard.

Het vaderschap ziet hij al een grote uitdaging en houdt
hem jong van geest. Hij kan enorm genieten van alle avonturen die zijn kinderen beleven en vooral ook van de fantasierijke verhalen die thuis worden verteld. Als het even kan trekt hij er op uit in het weekend. Zijn motto is om de kinderen zoveel mogelijk te laten ervaren. Van musea, dierentuinen en de natuur tot de plaatselijke trots van Arnhem…Vitesse.

Minstens één maal per jaar bivakkeert hij op Terschelling om te genieten van de uitgestrekte stranden. In de winter bedwingt hij de bergen op zijn snowboard. Italië en Spanje zijn zijn favoriete vakantielanden. Voor VitalDaddy is hij onder andere ‘Mister Six Word Story’. Met zijn creativiteit en fantasie kan hij als geen ander een verhaal vertellen

1 reactie

Volg ons!

We vinden het geweldig als je onze social media bezoekt. Vergeet niet te liken!