VDRS
Boekreview van Mama Kuku

Boekreview van Mama Kuku

Aan mij is gevraagd om een boekreview te schrijven over het prentenboekje Mama Kuku. Het verhaal gaat over moeder kip, die de lastige vraag krijgt welk kind volgens haar het meest succesvol is. Moeder kip vertelt wat de kuikens allemaal voor werk doen. Het ene kuiken is leraar, een ander kuiken is boer. Zo komen er nog een aantal beroepen voorbij. Wat moeder kip antwoordt ga ik niet verklappen, want dat is nu juist de moraal van het verhaal.

Het boekje is het geschreven is door Chantal Koelewijn. Chantal is afgestudeerd HBO-Pedagoog en het is haar eerste geschreven en geïllustreerde prentenboek. Het boek is ontstaan in samenwerking tussen Forest Market Foundations en Africa Wood Grow limited. Chantal laat onder andere door haar samenwerking tussen beide stichtingen zien dat ze maatschappelijk betrokken is.

Deze maatschappelijke betrokkenheid van Chantal is ook terug te vinden in het boek. De rode draad door het verhaal is de gelukkige samenleving. Om een gelukkige samenleving te creëren moet je gebruik maken van verschillende domeinen zoals psychologie, welzijn, onderwijs, cultuur, ecologie en gemeenschapsvitaliteit. Al deze aspecten zijn ook verwerkt in het boekje. Dat heeft Chantal op een creatieve manier gedaan door het verhaal vanuit moeder kip te vertellen en van daaruit belangrijke boodschappen mee te geven aan de lezer. Boodschappen die ze aan de lezer mee wil geven zijn: genieten van vakmanschap, werken vanuit je eigen passie, een goed zelfbeeld hebben, plezier hebben in alle gebeurtenissen en met je eigen daden kan je verschil in de wereld maken.

Ondanks de boodschappen die Chantal meegeeft aan de lezer en dat op een goede manier doet, laat ze de lezer toch met wat vragen zitten om dingen verder uit te diepen. Het verhaal blijft soms wat op de vlakte. Aan de ene kant is dat jammer, maar aan de andere kant biedt dit perspectieven voor vaders en moeders om het verhaal zelf uit te diepen. Vaders hebben van nature de neiging om nieuwe aspecten toe te voegen aan het verhaal. Ik kan wel aanraden om er samen met kinderen over het boek te praten of het verder uit te diepen. In het boek zitten veel mooie boodschappen.

Ik zou het boek zeker aanbevelen omdat het naast een verhaal met een duidelijk maatschappelijke boodschap het ook erg mooie illustraties heeft. Daarnaast stimuleert de aanschaf van dit boek het goede. Met de aanschaf van dit boekje wordt de lokale bomengroei in Afrika gestimuleerd.

Verder draagt het boek bij indirect bij aan positief vaderschap, omdat het een echt boek voor vaders is. Ze kunnen nog zoveel kanten op met het verhaal. Ze kunnen helemaal los gaan. Het boek nodigt vaders (en moeders ook) uit om echt even met het kind te gaan zitten om aandacht te besteden aan het verhaal en de mooie illustraties. Kortom een uitnodiging voor ouders en voor kinderen om tijd aan elkaar te besteden.

Samengevat: Een echt voorleesboek!

Mocht je interesse hebben gekregen om het boek zelf te bestellen. Dat kan op //mamakuku.wordpress.com/.

Jeroen Pouw

Jeroen heeft HBO-Pedagogiek gestudeerd. Is een kritisch, nieuwsgierig en gemotiveerd persoon. En voornemens om altijd nieuwe dingen te leren, ontdekken, uitproberen en delen met ouders of professionals. Zijn passie ligt bij het doen van onderzoek naar vaders en hoe vaders hun kinderen opvoeden. De afstudeerscriptie heeft hij dan ook geschreven over opvoedvragen bij vaders en hoe zij daar antwoord op willen. 

Uiteindelijk lijkt het hem geweldig om werk te hebben waarbij hij onderzoek mag doen en gelijktijdig voorlichting mag geven aan groepen vaders.

Voeg reactie toe

Volg ons!

We vinden het geweldig als je onze social media bezoekt. Vergeet niet te liken!