VDRS
Het belang van samentijd

Het belang van samentijd

Ik surf regelmatig op het web op zoek naar leuke artikelen over ouderschap in het algemeen en vaderschap in het bijzonder. Zo kwam ik laatst op een van mijn favoriete pagina’s, die van het National center for fathering (NCF). Deze site is wel vaker genoemd op Vital Daddy. Voor iedereen die nog niet eerder van fathers.com gehoord had, dit is de Amerikaanse variant van Vital Daddy en een bron van inspiratie voor mij en mijn mede daddy’s.

Op 7 januari heeft de CEO, Carey Casey een blog geschreven met daarin 3 voordelen om jouw relatie met je kind te versterken door één op één tijd. Het belang van deze momenten moet je als vader niet onderschatten. Als je meer dan één kind hebt worden deze momenten nog belangrijker omdat jouw kind de aandacht niet hoeft te delen.

1. Eén op één tijd laat kinderen weten dat zij belangrijk zijn

Hoe vaak komt het voor dat je als ouder/vader zegt: “Nu even niet.” of “Misschien morgen als…….”. Door dit te zeggen geef je bij je kind aan dat er andere prioriteiten zijn. Hier is natuurlijk niets mis mee. Kinderen moeten leren dat er in een huishouden veel moet gebeuren. Kinderen weten ook wel dat jouw agenda vol zit en hoe jouw vrije tijd eruit ziet. Als jij als ouder een vast moment afspreekt met je kind(eren) wanneer je de onverdeelde aandacht hebt, geeft dat het signaal dat zij óók belangrijk zijn in jouw leven.

Maak van de qualitytime dan ook wel iets bijzonders.  Plan samen een uitje naar een museum, pretpark, sportevenement. Kies (samen) iets waarbij jullie ook echt contact kunnen maken.

2. Kinderen komen los

Het meest voorkomende antwoord op de vraag: “Hoe was het op school?” is volgens mij nog altijd: “Goed.” En dat was het dan. Hier moet je het als ouder vaak mee doen. Doorvragen, prikkelen en soms gewoon zeuren leveren over het algemeen niet het gewenste resultaat op. Tijdens een één-op-één heb je een veel grotere kans dat je zoon/dochter een gesprek aanknoopt over hun interesses, belevenissen, en de dingen waar ze tegenaan lopen.

Wat een waardevolle momenten zijn dit. Je zal dingen horen die je ‘normaal’ gesproken nooit te weten zou komen. Sinds dit jaar ben ik er ook mee gestart. Iedere maand plan ik met mijn zoon één-op-één samentijd. Je zou er zelfs een naam aan kunnen geven. Wij hebben het “Mannendag” of “Mannenmiddag” genoemd. Een verwijzing naar onze Mannenweek van vorig jaar.

3samentijd. Er gebeurt iets

Misschien kom je met pech te staan, kunnen jullie geen parkeerplek vinden, staat er een lange rij of heeft er iemand die je tegenkomt hulp nodig. In al deze en andere situaties ben je een voorbeeld voor jouw kind. Hoe ga je met deze situaties om. Wat doe je wel en wat doe je niet. Jouw kind zal zich hierdoor laten vormen. Je kind zal ook op situaties reageren waar jij als ouder dan weer van kan leren.

Er kan enorm veel interessants gebeuren als je met je kind op pad bent. Geniet van deze momenten. Ze zullen je bijblijven. Bezoek dat museum, sportevenement of ga samen eens naar het strand om zandkastelen te bouwen (in de zomer :)) of lekker uit te waaien.

Er zijn wel voorwaarden om het optimale resultaat uit jouw samentijd te behalen. Het is aan jou als ouder om deze dag in te plannen. Laat je vooral niet belemmeren door de stress van het gewone leven. Pak een moment en verzet deze afspraak niet. Kies een activiteit waar jouw kind interesse in heeft. Als jouw kind plezier heeft, dan brengt het jezelf ook plezier. Ook als zou het niet jouw eerste keuze zijn. Gebruik je telefoon alleen om de dag te begeleiden (parkeerapp, Maps, openingstijden etc) maar laat hem verder in je zak zitten. Dit is jullie dag, jullie moment. Dat mailtje kun je vanavond ook nog wel beantwoorden.

 

Heb jij één of meerdere ideeen voor een leuke dag met je kind, laat dan een reactie hieronder achter of plaats deze op onze FB pagina.
De originele blog vind je hier.

Robin de Jong

Ik ben de enorm trotse vader van Sean (2010) en Rhys (2016). Sinds de geboorte van Sean is mijn leven op zijn kop gezet. Ik heb mijzelf op dat moment voorgenomen een goede balans te vinden tussen werk en privé. Ik denk dat ik de juiste balans heb gevonden!  Ik ben werkzaam bij een gemeente in deeltijd. Ja hoor.... ik ben ambtenaar ;) Maar dat is niet alles.

Bij het kinderdagverblijf en later ook op de basisschool heb ik gemerkt dat er op verschillende manieren over de rol van de ouder, met betrekking tot betrokkenheid op school, wordt gedacht. Dat heeft mij aan het denken gezet en ik ben een eigen bedrijf gestart. Ik werk momenteel voor Actief ouderschap en ben betrokken geweest bij Baby Sensory Almere. Twee ondernemingen die ouderbetrokkenheid hoog in het vaandel hebben staan. Sinds vorig jaar ben ik toegetreden tot het bestuur van VDRS en zijn wij heel hard bezig om van Nederland een VDRland te maken. Ik geef o.a. vanuit de stichting trainingen op het gebied van vaderschap, opvoeding en persoonlijke effectiviteit.

Drie middagen in de week ben ik er om Sean op te halen van school. We doen dan altijd iets leuks. Op de warmere dagen gaan we lekker wandelen in het park of spelen we in de speeltuin. Lekker samen apenkooien! Op de koudere dagen verbouwen we het hele huis tot klimklauterparcours of doen we bordspelletjes... kortom 3 echte 'mannendagen'. Het weekend is voor het gezin en de familie. Verjaardagen, gezinsuitjes, maar ook weer die befaamde speeltuin....

Mijn dagen zijn snel gevuld maar toch probeer ik ook wat tijd voor mezelf in te plannen. Dan ga ik hardlopen of st ik in de Dojo op de mat. Als ik 's avonds nog tijd over heb, lees ik graag de blogs van de VDRS bloggers of duik in de boeken in. Tussendoor volg ik zo af en toe nog wat Netflixseries en kijk in sport op tv.

In de warmere maanden probeer ik altijd een aantal duiken te doen in binnen en buitenland. Niets brengt mij meer tot rust dan lekker tussen de vissen hangen met niets anders dan je eigen gedachten en je buddy.

Voeg reactie toe

Volg ons!

We vinden het geweldig als je onze social media bezoekt. Vergeet niet te liken!