VDRS

10 manieren om verbinding met je kind te maken deze kerstvakantie

Vaders zijn van nature erg ingenieus om manier te vinden om de verbinding te houden met hun kinderen. In deze blog staan een aantal ideeën van vaders om de band met de kind(eren) in deze periode extra te versterken.  Ik weet niet hoe het bij jullie is met sinterklaas en kerst, maar bij ons thuis zijn er veel tradities en gewoontes deze periode. We gaan ieder jaar naar de intocht van Sinterklaas. Hij komt ook op bezoek. Na Sinterklaas gaat de kerstboom de lucht in en versieren wij deze met gewone kerstballen én ieder jaar vullen we de boom aan met iets zelfgemaakt. Dit jaar hebben we met wol en stukjes wc-rollen kerstmutsen gemaakt. We kijken in het weekend een leuke kerstfilm, drinken warme chocolademelk en eten wat koekjes. Voor mij is kerst een van de meest gezellige momenten van het jaar. Dit jaar ben ik even stil gaan staan bij deze tradities en ik bedacht mij het doel van deze tradities: Het vieren als gezin/familie en het versterken van de band in het gezin.

Taakjes

De maatschappij vraagt ook in deze periode steeds meer van ons. Op het werk zijn er nog deadlines. Zaken moeten nog afgerond worden voor het eind van het jaar. Thuis wordt een beroep op je gedaan omdat je de kerstboom in huis moet tillen, cadeau’s moeten gekocht/besteld worden. We zijn snel ge-neigd om in de dagelijkse bezigheid te verzanden. Sta deze periode even extra stil bij het feit dat nu een fantastisch moment is om even stil te staan bij elkaar in plaats van alle taakjes.

Verbinden

Dus voor deze weken hebben we wat praktische ideeën die jullie kunnen gebruiken. Ze passen misschien niet allemaal bij je maar pik er een paar uit want ze zullen meer plezier aan deze periode toe-voegen en helpen je om de connectie en band oprecht te versterken. Als je dit doet, dan is deze blog al en succes.
Onderstaand de ideeën van vaders op basis van een rondgang:

  • Bak samen koekjes (en vaders, dit betekent niet alleen proeven.)
  • Zet een Kerstklassieker op en kijk als gezin met popcorn, koekjes, warme chocolademelk etc.
  • Spelletjesavond! Sommige spellen draaien om winnen, anderen om samenwerken. Kies een spel dat iedereen leuk vindt en onthoud dat de echte winst in de quality-time zit.
  • Een gescheiden vader kocht een laptop en iphone zodat ze ieder avond konden facetimen of skypen en boekjes lezen.
  • Knutsel eens wat met je kinderen. Als je hier niet heel handig in bent kijk dan hier voor ideeën .
  • Ga naar de Bioscoop met je kinderen. In de kerstvakantie draaien er vele kinderfilms.
  • Plan een reisje. Een goede manier om af en toe even te ontsnappen aan de kerststress. Dit hoeft niet lang te zijn.
  • Ga met je kind het speelgoed dat ze hebben eens door en bekijk wat jullie kunnen schenken aan de kringloopwinkel.
  • Ga naar buiten. De winter is ideaal om de wijde wereld in te trekken. Ga naar het bos, de hei-de, pak de fiets of bind de schaatsen onder (op een ijsbaan waarschijnlijk).
  • Deel met elkaar jouw favoriete sint of kerstmoment van vorig jaar.

Kies voor kwaliteit in de activiteiten en niet voor kwantiteit. Kortom zorg ervoor dat je tijd maakt en er dan ook echt bent. Leg de telefoon eens weg, lees de email eens een dagje niet. Zorg ervoor dat het gezin niet een ‘taakje’ is om af te vinken deze periode. Voor de alleenstaande vaders of een vader in een samengesteld gezin. Blijf positief, ook als het tijd is dat de kinderen naar de moeder gaan. Enthousiasmeer ze om ook bij mama een leuke sinterklaas, kerst of oud en nieuw te hebben.
Vaders, deze lijst is nog lang niet klaar! Voeg jouw eigen ideeën of opmerkingen toe aan deze lijst door ze hier achter te laten.

Robin de Jong

Ik ben de enorm trotse vader van Sean (2010) en Rhys (2016). Sinds de geboorte van Sean is mijn leven op zijn kop gezet. Ik heb mijzelf op dat moment voorgenomen een goede balans te vinden tussen werk en privé. Ik denk dat ik de juiste balans heb gevonden!  Ik ben werkzaam bij een gemeente in deeltijd. Ja hoor.... ik ben ambtenaar ;) Maar dat is niet alles.

Bij het kinderdagverblijf en later ook op de basisschool heb ik gemerkt dat er op verschillende manieren over de rol van de ouder, met betrekking tot betrokkenheid op school, wordt gedacht. Dat heeft mij aan het denken gezet en ik ben een eigen bedrijf gestart. Ik werk momenteel voor Actief ouderschap en ben betrokken geweest bij Baby Sensory Almere. Twee ondernemingen die ouderbetrokkenheid hoog in het vaandel hebben staan. Sinds vorig jaar ben ik toegetreden tot het bestuur van VDRS en zijn wij heel hard bezig om van Nederland een VDRland te maken. Ik geef o.a. vanuit de stichting trainingen op het gebied van vaderschap, opvoeding en persoonlijke effectiviteit.

Drie middagen in de week ben ik er om Sean op te halen van school. We doen dan altijd iets leuks. Op de warmere dagen gaan we lekker wandelen in het park of spelen we in de speeltuin. Lekker samen apenkooien! Op de koudere dagen verbouwen we het hele huis tot klimklauterparcours of doen we bordspelletjes... kortom 3 echte 'mannendagen'. Het weekend is voor het gezin en de familie. Verjaardagen, gezinsuitjes, maar ook weer die befaamde speeltuin....

Mijn dagen zijn snel gevuld maar toch probeer ik ook wat tijd voor mezelf in te plannen. Dan ga ik hardlopen of st ik in de Dojo op de mat. Als ik 's avonds nog tijd over heb, lees ik graag de blogs van de VDRS bloggers of duik in de boeken in. Tussendoor volg ik zo af en toe nog wat Netflixseries en kijk in sport op tv.

In de warmere maanden probeer ik altijd een aantal duiken te doen in binnen en buitenland. Niets brengt mij meer tot rust dan lekker tussen de vissen hangen met niets anders dan je eigen gedachten en je buddy.

Voeg reactie toe

Volg ons!

We vinden het geweldig als je onze social media bezoekt. Vergeet niet te liken!